Стара Загора празнува делото на светите братя Кирил и Методий


РЕПОРТАЖЪТ Е НА ТВ СТАРА ЗАГОРА, ТЕКСТЪТ - НА В. СТАРОЗАГОРСКИ НОВИНИ: За 159-и път Стара Загора празнува 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Толкова са годините, изминали от онзи момент, когато старозагорци за първи път украсяват с цветя иконата на светите братя Кирил и Методий. Днес тържественото шествие по случай най-светлия български празник започна със същата икона, окичена с цветя от днешните жители на Стара Загора. На площада пред Общината се стекоха хиляди старозагорци, за да отдадат почит на епохалното дело на двамата братя, което отреди на народа ни достойно място в световната история със своя писменост и книжнина. Днес най-ранният писмено документиран славянски език е един от 23-те официални езика на Европейския съюз. Преди началото на шествието носителите на Наградата "Стара Загора" и "Млада Загора" издигнаха пред Община Стара Загора трите флага - националния, на ЕС и на Стара Загора под звуците на химна на Република България, изпълнен от хора на Държавна опера - Стара Загора и градския духов оркестър, а към небето полетяха хиляди разноцветни балони с буквите от азбуката. Оформени в шест лъча, празничните колони на Тракийския университет, на детските градини, училищата, на културни институции и др. дефилираха със своите постижения в областта на образованието, науката и културата. Повече от час хиляди граждани, застанали от двете страни на централния булевард, поздравяваха участниците с "Честит празник!". Празничното шествие завърши с народни танци на ансамбъл "Загоре". На извилото се хоро пред сградата на Областната администрация до танцьорите се хванаха и малки и големи старозагорци. За първи път тази година след празничното шествие на площада пред Общината имаше голям празничен хоров концерт на Държавна опера - Стара Загора.

Видео от Стара Загора

Добавете коментар

Защитен код
Обнови


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!